English  /  Japanese

MORIYUKI OCHIAI ARCHITECTS

- Daruma International Nursery -

dar_01.jpg
dar_02.jpg
dar_03.jpg
dar_04.jpg
dar_05.jpg
dar_06.jpg
dar_07.jpg
dar_08.jpg
dar_09.jpg
dar_10.jpg

dar_21.jpg
dar_20.jpg

dar_11.jpg
dar_12.jpg
dar_13.jpg
dar_14.jpg

dar_15.jpg
dar_16.jpg
dar_22.jpg

Daruma International NurseryWe performed the design for a nursery school.

Deliverables included an environment suitable to the school's educational policy, namely, bringing up children both physically and mentally that can think, learn and act on their own initiative.

Thus, we set out to create a space that would promote a variety of uses and encourage children to come up with their own games as they would do in nature by recreating geographical features inspired by nature's most beautiful assets; its colors and lakes.

Each room features a colorful space with a theme that communicates the energy of nature. For example, the common hall is a "lake room", the 1-year-olds' room a "cherry blossom room", the 2-year-olds' a "stratum room", the 3-year-olds' a "flower room", the 4-year-olds' a "sky room", and the 5-year-olds' a "forest room". Colors representing the flow of water, gorgeous cherry blossoms and flowers, stratified soil, blue skies and moving clouds, green gradations of trees, etc., are used to create vibrant palettes symbolizing natural phenomena.
Toddlers happily wandering through the waves of floating colors are free to spend their time wherever and however they please.
These are spaces where children can develop a rich sensitivity by experiencing color in their daily lives and being immersed in it.

Furthermore, the common hall is a special multiple-purpose room where organically-shaped mirrors dot the entire ceiling like so many lakes, creating a refreshing space that expresses delicate changes in natural light depending on the season and the time of day. This becomes an extension of the natural landscape where the reflected images spread gently, thus making the children fully experience the changing seasons, and creating an environment that enhances the marvels of nature and the enjoyment of daily activities.

By embedding elements taken from the natural scenery into the rooms, we sought to create a playground that promotes a variety of uses and interactions in the same way the land does.

Our aim was to create a space where children's sensibilities could be infinitely expanded, the individuality of each child could be brought out, and their creativity could be aroused.

Design Team : Moriyuki Ochiai,Kirthi Balakrishnan,Jillian Lei,Amit Arunabh
Constructor: Aslego
Special Paint : Osamu Yamaguchi
Lighting : Kayo Yokoyama (Koizumi Lighting)
Photo: Fumio Araki

English  /  Japanese
moriyuki ochiai facebook page

MORIYUKI OCHIAI ARCHITECTS

English  /  Japanese